top of page

RAMAZAN ORUCU

       İslam dininin temel ibadetlerinden biri de oruç tutmaktır. Oruç, Allah’ın hoşnutluğunu kazanmak amacıyla, tan yerinin ağarmasından, güneşin batmasına kadar yeme içme ve benzeri bedeni isteklerden uzak durmaktır. Allah’ın hoşnutluğunu kazandırıcı bir ibadet olan oruç, İslamiyetten önceki dinlerde de farz kılınan ibadettir. Kur’an-ı Kerimde “Ey iman edenler, Allah’a karşı gelmekten sakınmanız için oruç, sizden öncekilere farz kılındığı gibi size de farz kılındı.” (Bakara suresi,183. ayet) ayeti ile orucun Allah’ın gönderdiği tüm dinlerde olduğu bildirilmiştir.

NİÇİN ORUÇ TUTULUR

       Oruç tutmada ki en önemli amaç Allah’ın emrini yerine getirmek, ona yakınlaşmak ve onun hoşnutluğunu kazanmaktır. peygamberimiz de “Bir kimse inanarak ve mükâfatını umarak ramazan orucunu tutarsa geçmiş günahları bağışlanır.” (Buharî, Savm, 6.) buyurmaktadır. Oruç, insana iç disiplin kazandırmayı, kötülüklerden sakındırmayı, Allah’ı yüceltmeyi amaçlayan bir ibadettir. Oruç tutan kimse kötülüklerden kaçınmaya, iyi ve güzel davranışlarda bulunmaya özen gösterir.

Kaza orucu ve fidye ne demektir?

       İslam dini, sağlık durumu elverişli olmayanları, hamile ve bebekli kadınları, yaşlıları, yolculuğa çıkanları, oruç tutmakla sorumlu tutmamıştır. Bu kişiler, oruç tutabilecek duruma geldiklerinde tutamadıkları gün sayısınca oruç tutarlar. Buna kaza orucu denir. Kur’an’da bu konuyla ilgili olarak şöyle buyrulur: “... Kim hasta olur, yahut yolculukta bulunursa tutamadığı günler sayısınca başka günlerde oruç tutsun (kaza etsin). Allah sizin için kolaylık ister, güçlük istemez...” (Bakara suresi, 185. ayet.)
Sürekli sağlık sorunu olanlar ve yaşlılık gibi nedenlerle ramazan orucunu tutamayanlar ise fidye verirler. Yüce Allah şöyle buyurmaktadır: “...Oruç tutmaya güçleri yetmeyenlere, bir fakiri doyuracak kadar fidye gerekir...” (Bakara suresi,184.ayet.) Fidye, bir yoksulun bir günlük yiyecek ihtiyacını karşılayacak miktarda paradır. Ekonomik gücü yerinde olmayanlar fidye vermekle de sorumlu değildir.

Ramazan orucu dışındaki oruç çeşitleri hangileridir?

       Ramazan ayı dışında sevap kazanmak amacıyla tutulan oruçlara nafile oruç
denir. Adak orucu ise bir işin olması veya bir dileğin gerçekleşmesine bağlı olarak tutulan oruçtur. Örneğin bir kişi, “Şu işim olursa üç gün oruç tutacağım.” diyerek adakta bulunur ve dileğinin gerçekleşmesi hâlinde bu kişin tuttuğu oruçtur. Adak orucunun mutlaka tutulması gerekir.

Oruca nasıl niyet edilir?

       Oruca niyetle başlanır. Niyet, ibadetin rastgele değil kararlı ve bilinçli bir şekilde yapıldığının göstergesidir. Oruç tutacak olan kişiler, “Niyet ettim Allah rızası için bugünkü ramazan orucunu tutmaya.” diyerek niyet ederler. Niyetin mutlaka sözlerle yapılması da şart değildir. Sahura kalkmak, oruç tutacağını içinden geçirmek de niyet olarak kabul edilir. Oruç, büyük sabır ve fedakârlıkla yerine getirilen bir ibadettir. İnsanın yılda bir ay en doğal ve zorunlu ihtiyacı olan yeme, içme gibi bazı bedensel ihtiyaçlardan uzak kalması, Allah’ın emirlerine tam bir teslimiyetin göstergesidir.
bottom of page