top of page

RAMAZAN AYI ve İBADETİ
RAMAZAN AYI ve ÖNEMİ
Ramazan Arapça bir kelimedir. Müslümanların oruç tutmakla yükümlü oldukları, ay takviminin dokuzuncu ayıdır. Müslümanlar, ramazan ayına diğer aylardan daha çok önem verirler. Kur’an-ı Kerim, ramazan ayında indirilmeye başlanmıştır. Bununla ilgili Allah, Bakara suresi 185. ayette: “Ramazan ayı, insanlara yol gösteren, hidayeti, doğruyu ve yanlışı ayırt edip açıklayan Kur’an’ın indirildiği aydır...” buyurmuştur. Ayrıca İslam dünyasında ramazan ayına “Kur’an ayı” da denilmektedir.
Kur’an-ı Kerim hangi ayda ve hangi gecede indirilmiştir?
Kur’an-ı Kerim, ramazan ayında Kadir Gecesi’nde indirilmeye başlanmıştır. Ka- dir Gecesi, ramazan ayının 27. gecesi olarak bilinir. Yüce Allah Kadir Gecesi’nin “Bin aydan daha hayırlı” olduğunu Kur’an’da şöyle haber vermiştir: “Kadir Gecesi bin ay- dan daha hayırlıdır. Melekler ve Cebrail o gecede Rab’lerinin izniyle her türlü iş için inerler. O gece tan yerinin ağarmasına kadar bir esenliktir.” (Kadir suresi, 1-5. ayetler.)
İslam’ın temel ibadetlerinden biri olan orucun bu ayda tutuluyor olması da ra- mazanı önemli kılan diğer bir sebep olmuştur. Bu nedenle ramazan,“oruç ayı” olarak da nitelendirilmiştir. Yüce Allah, Kur’an-ı Kerim’de “...Öyle ise içinizden kim bu aya (ra- mazana) ulaşırsa onu oruçla geçirsin...” (Bakara suresi,185. ayet.) buyurarak ramazan orucunu farz kılmıştır. Bu nedenle ramazan ayı, Müslümanlar için en kutsal aydır ve ona “on bir ayın sultanı” denilmiştir.
RAMAZAN MANİLERİ
Kavuştuk ramazana, Hem de büyük ihsana, Bu ayda oruç tutmak, Huzur verir insana.
Bu aya hürmet gerek, Nimete şükür gerek, Mübarak ramazan da, Hakka ibadet gerek.
Hava sıcak terlerim, Birçok mani dinlerim, Davet verdim bu akşam,
Sizleri de beklerim.

İtikâf ne demektir?
Bir kişinin Allah’ın rızasını kazanmak için, ramazanın son on gününde ibadet niyetiyle bir mescitte kalmasına, beklemesine itikâf denir. hz. Âişe validemizden şöyle rivayet edilmiştir: “Resulullah (s.a.s) ramazan ayının son on günü girince elini eteğini toplar, geceyi ihya eder ve ev halkını uyandırırdı.” (Buharî, Kadr, 5). Bundan dolayı itikâf yapmak dinimize göre sünnettir.
Ramazan ayının insanların günlük yaşantısına ne gibi etkileri vardır?
Toplumumuzda ramazan ayının yaklaşması ile birlikte çeşitli hazırlıklar başlar. Evlerde genel temizlik yapılır. Ramazan ayı boyunca sahur ve iftar yemekleri için gıda malzemeleri önceden alınır. Çevredeki bazı camilerin minarelerine mahya denilen yazılar asılır. Radyo ve televizyonlarda özel ra- mazan programları yapılır. Ramazanda oruç açma vaktinin ayrı bir neşesi
vardır. Bütün aile bireyleri hep birlikte sofraya oturur, oruç açma vaktinin gelmesini bekler. Ezan veya top sesinin duyulmasıyla birlikte oruç dua ile açılır.

Müslümanlar için ramazan ayı dinî duyguların yoğunlaştığı, daha fazla ibadetlerin yapıldığı bir aydır. Bu ay; teravih namazlarıyla, sahurdaki güzellikleriyle, mukabelelerde okunan Kur’an-ı Kerim tilavetleriyle, hatimleriyle, gece kılınan teheccüt namazlarıyla, hayır ve hasenatıyla, fitre ve zekâtıyla, bayram sabahı neşesiyle manevi duyguların zirvede olduğu aydır.
bottom of page